• 0

    posted a message on startup.bat server argument launcher file does not work; system says "java" is not a recognized command

    I tried adding Java to my system path, and it did not work. Please explain to me how I should do it.

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on startup.bat server argument launcher file does not work; system says "java" is not a recognized command

    What my startup console looks like
    (it instantly crashes a split-second after this text is displayed, timing the screenshot right to get this picture was very difficult)


    What my folder looks like:
    (Not really relevant, as this is an issue with java arguments, but I know someone will probably ask to see what my folder looks like)


    What my server.properties file looks like:
    (Again, not relevant, but I know someone will ask to see it)


    So for some reason my system (Windows 8.1) does not recognize "java" as a legitimate startup command.
    This is the text I have in my startup.bat launch parameters:

    [code]java -server -Xms1024M -Xmx6144M -XX:PermSize=256m -Djline.terminal=jline.UnsupportedTerminal -XX:+UseConcMarkSweepGC -XX:+UseParNewGC -XX:+CMSIncrementalPacing -XX:ParallelGCThreads=2 -XX:+AggressiveOpts -jar forge-1.12-14.21.1.2387-universal.jar [/code]

    [/code]

    [code] [/code]

    [code][code]java -server -Xms1024M -Xmx6144M -XX:PermSize=256m -Djline.terminal=jline.UnsupportedTerminal -XX:+UseConcMarkSweepGC -XX:+UseParNewGC -XX:+CMSIncrementalPacing -XX:ParallelGCThreads=2 -XX:+AggressiveOpts -jar forge-1.12-14.21.1.2387-universal.jar [/code]
    [/code]

    What am I doing wrong? Why does my system not recognize java as a legitimate command?

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    Ok so there were two things I just tried that both kind of worked.

    Both my Minecraft client and the server were set to utilize all 8 of my CPU cores together, and I tried splitting the CPU cores to 4 for each (the client would use the first 4, then the server would use the last 4) and that solved the FPS stuttering issue I was having with my client while the server was running.

    I then noticed that my Minecraft client was running its integrated version of Java (version 1.8.0_025) while the server was running version 1.8.0_141, so I set my client to run with 1.8.0_141 like the server from the same javaw .jar file in the java installation files, and set them to both use all cores together, and the FPS stuttering problem was also solved again.

    However, in both situations I was unable to solve the intense rubberbanding lag issue, which is the other half of the problem. The server is at least playable now, but it makes flying in creative and travel by DaVinci's Vessels difficult, as they continually stop moving and losing all intertia, and then have to re-accelerate again. This means I cannot reach my top possible speed in my boats by a wide margin, but I am still able to play on the server without my client stuttering, FPS-wise.

    I am going to update my Java environment again to 0_151 from 0_141 and see if that further helps improve performance. I'll post back with the details on that after I try it.

    Also, is there a server starting line argument that lets me allocate more CPU usage to the server? My client heavily uses RAM but not much CPU, while the server is heavily relying on CPU and not as much RAM. I want to ensure the server gets as much CPU strength as it needs and that it's not getting needlessly bottlenecked by an arbitrary CPU usage cap/limit.

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    Ok so so far I've tried downgrading to 8.144 and then 8.141 and neither version of Java solved the lag stuttering problem.


    Let me again clarify that this is FPS lag, and it is affecting all programs on my computer whenever I run the minecraft server .jar. This has never happened before and the server has always ran rather stable. This FPS lag effect happens on both modded and vanilla server jars.

    It used to just affect other non-java programs if they were ran at the same time as the server, but the fact that it now affects my Minecraft client as well makes it so that the server is unplayable (since I can't even play on it with my client). I want to find out what changed in my system that's caused this to happen, but the only thing that changed between when this started and before it was happening was the java version. I've already tried downgrading to the previous versions of Java 8 and it has not helped.

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    It restarts whenever I decide to restart it, which is usually immediately after it crashes. I run the server from my own computer.


    By startup script I assume you mean my server config file? Here's the info for that:

    #Minecraft server properties
    #Sat Oct 28 19:35:16 EDT 2017
    spawn-protection=200
    max-tick-time=240000
    generator-settings=
    force-gamemode=true
    allow-nether=true
    gamemode=0
    broadcast-console-to-ops=true
    enable-query=false
    player-idle-timeout=15
    difficulty=2
    spawn-monsters=true
    op-permission-level=4
    pvp=true
    snooper-enabled=false
    level-type=NORMAL
    hardcore=false
    enable-command-block=true
    max-players=5
    network-compression-threshold=256
    resource-pack-sha1=
    max-world-size=29999984
    server-port=25565
    server-ip=192.168.1.141
    spawn-npcs=true
    allow-flight=true
    level-name=Marcos_Realm
    view-distance=10
    resource-pack=
    spawn-animals=true
    white-list=true
    generate-structures=true
    online-mode=true
    max-build-height=256
    level-seed=
    prevent-proxy-connections=false
    motd=Marcos Realm
    enable-rcon=false



    The logs and timing reports are all provided in the dropbox link.

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    I already provided those details along with the logs and my system information, did you read the OP?

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    Ok well I managed to downgrade my java version to 8.144 (from 8.151) but the stuttering is still present. how do I fix it?

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Is 1.13 trying to replace forge?

    Where exactly did you get the idea 1.13 is going to add modding API support? it's just bug fixes.

    Posted in: Recent Updates and Snapshots
  • 0

    posted a message on Davincis Vessels (Previously Archimedes Ships Plus) - Move Your World | 1.12 Released!
    Quote from Alien8765»

    HOW CAN YOU CHANGE THE AMOUNT OF BLOCKS POSSIBLE TO BUILD A SHIP


    In the mod config menu, located in the escape menu.
    Posted in: Minecraft Mods
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    Doesn't Java 7 not work with 1.12 though?


    Also I can't download the archived versions. It says I have to create an Oracle account to download it, and to do that it requires me to enter a ton of personal information that I'm not ever going to give them. It acts like I need to be some business executive to use Java.


    This is what I get when I try to download one of the Java files:

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    The plugins are not the cause for the performance drop, a vanilla server causes the same problems as the modded one.


    I don't know how to downgrade my java version though. All the archive sites seem to only have the latest version of Java 8.

    Apparently the version I want is 1.8.0_144 according to the Minecraft wiki (see here) but I can only seem to be able to download version 1.8.151 from the Java website. Where do I go to get 8.144?

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    I just tested running a default 1.12 vanilla server and I get the same effects. Server lags badly and my client is incredibly sluggish and unresponsive.


    If it makes any difference, I had just updated my Java installation (updated to Java 8.151) before this all started turning for the worse today. I hope that's not what's causing it

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Server steadily going downhill in performance over the past 24 hours (on and off hosting); Crashes repeatedly; Client getbad FPS

    For some reason, my modded Forge minecraft server has been steadily falling in performance every time it's run now, and has gotten to the point where it's lagging my entire computer, giving clients on the server immense rubberbanding, and makes any games run while the server is up unplayable due to FPS stuttering. It oftentimes just straight up crashes after several minutes, after not responding to itself for a while (ticks taking 15 seconds to several minutes at a time sometimes)

    I am not sure what is causing it, and the server logs I have aren't showing anything, other than saying it "took a while to load the tick" or something like that. And it keeps saying everything's moving too quickly (even though it's not, it's just me flying around in creative mode sometimes, and other times it's me sailing one of my DaVinci's Vessels boats).

    Server logs and crash reports for the past few days:
    https://www.dropbox.com/s/e08xjd17eyadb0h/server%20logs.zip?dl=0


    I wish I knew why this was happening. I thought maybe it was MovingWorld or DaVinci's Vessels throwing a fit, but the FPS drop issue continues to persist even with those two mods removed.

    My Minecraft specs:

    • Version 1.12 (not 1.12.1 or 1.12.2)
    • Forge (1.12-14.21.1.2387-universal)

    Mods I am using:

    • advancedcombat-1.1.2-[1.12]
    • BiomesOPlenty-1.12-7.0.0.2291-universal
    • Bullseye-1.12-3.0.3
    • OptiFine_1.12_HD_U_C5
    • torohealth-1.12-11
    • Xaeros_Minimap_FP1.13.7_Forge_1.12
    • davincisvessels-1.12-5.335-full
    • movingworld-1.12-5.341-full

    My computer stats:

    • Operating System: Windows 8.1 64-bit (6.3, Build 9600)
    • System Manufacturer: ASUSTeK COMPUTER INC.
    • System Model: G551JW
    • Processor: Intel(R) Core(TM) i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz (8 CPUs), ~2.6GHz
    • Memory: 16384MB RAM
    • DirectX Version: DirectX 11
    • DxDiag Version: 6.03.9600.17415 64bit Unicode
    • Card name: Intel(R) HD Graphics 4600
    • Card name: NVIDIA GeForce GTX 960M

    Please help me figure out what's causing the issue. I hope my world files are not corrupted or anything. I'd hate to have to restart again after all the effort I put into getting this server up and running.

    Posted in: Server Support and Administration
  • 0

    posted a message on Attempting to make simple command-block-based item exchange machine; Does not work

    I did just remember one other thing. Is there a way to change the input for the converter from a manual player-activated switch to a server-wide chat trigger? Like, let's say one player (this is for a multiplayer server) wants to convert their bed to a secured bed. Can they do that remotely with a chat command without it affecting other players?

    Also "/clear @p minecraft:bed 0 1" does not clear any colored beds, it only clears the white bed from the player's inventory.

    Posted in: Commands, Command Blocks and Functions
  • 0

    posted a message on Attempting to make simple command-block-based item exchange machine; Does not work

    Wow I think that worked! Thank you! I'll let y'all know if it works out alright.

    Posted in: Commands, Command Blocks and Functions
  • To post a comment, please or register a new account.